KÖVESS MINKET: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Ahol életre kelnek a gyurmák
2014-07-06 09:23:00

Egyik pillanatban még színes gyurmák, ceruzák, üres rajzpapírok és legó kockák hevernek az asztalon, a következőben már életre is keltek. Kisgyerek, kalóz, rendőr vagy éppen pulikutya formájában kezdik el görgetni saját történetüket, amelyet rájuk szabtak kisiskolás diákok, és maradnak meg a felnőttek csodálatának.

Merthogy ami Csíklázárfalván, az EducaTIFFszereda filmes műhelytáborában zajlik, az egy kisebb csoda. Nem hiába mesélik az oktatók, mennyire elámultak az 5–8. osztályos gyerekek lelkesedésén, hogy dolgozhassanak. A táborban részt vevő iskolásoknak ugyanis animációs filmet kell készíteniük az alatt a hat nap alatt, amit a táborban töltenek, a végén pedig megmutatniuk nemcsak az őket elengedő vagy küldő szülőknek, hanem akár a TIFFszereda közönségének is. A diákokat nehéz elrángatni a filmes helyszín, a fények, a fényképezőgép mellől: alig várják, hogy véget érjen az ebéd, már szaladnak is vissza az András Alapítvány mesei szépségű birtokának stúdióvá előléptetett csűrjébe, hogy a történet ne szakadjon meg. Közösen írtak meséket, találtak ki és formáltak meg karaktereket, rajzoltak nekik mimikákat, sebeket és hátteret. Sokuk számára pedig nem is újdonság ez a műfaj: mint az oktatók mesélik, már az első órán kiderült, hogy többen közülük saját indíttatásból már próbálkoztak animációs film készítésével akár okostelefonos alkalmazás, akár egyszerűen rajzpapír és ceruza segítségével.

Nagyobb társaik, a csíkszeredai Soros Oktatási Központban táborozó 9–11. osztályos diákok más feladatot kaptak: nekik videoklipet kell készíteniük néhány erdélyi zenekar számához. A lelkesedés itt sem kisebb – mi sem bizonyítja jobban, hogy még éjszakai forgatást is bevállaltak, csak hogy minél magasabbra tolják a mércét.

Hogy mennyire, az kiderül vasárnap délután, amikor a TIFFszereda vetítéseit megelőzően a közönség is megtekintheti az egyes történeteket, videoklipeket, és talán várakozással tölti majd el, mikor látja viszont az ifjú tehetségek munkáját.